Stappenplan tuinontwerp
Een goed tuinontwerp vertaalt de manier hoe je wenst te leven in een tuin die bij je past. Maar hoe kom je daar achter? Op deze pagina geef ik tips waarmee je doordacht tot een goed tuinontwerp kan komen.
Tip 1:
Stel een lijst op van functionele eisen en wensen. Dit kan algemeen zijn, zoals onderhoudsvriendelijk, seizoensbeleving of voldoende privacy. Praktisch: waar laten we de containers, fietsen, droogmolen of haardhout. En de keuze uit de vele mogelijke onderdelen van een tuin zoals gazon, speeltoestel, waterelement, kleinfruit, etc.
Tip 2:
Inventariseer de huidige situatie en maak een basisplattegrond op schaal van woning en tuin. Bepaal de ligging t.o.v. het Noorden i.v.m zon en schaduw. Een bouwtekening met kadastrale kaart zijn handige hulpmiddelen.
Tip 3:
Bepaal gewenst budget voor de aanlag of renovatie. De praktijk leert dat de wensen meestal groter zijn dan het gestelde budget. Dat is niet erg. Hierdoor kunnen er reële keuzes worden gemaakt en vinden we de groots gemene deler van alle wensen en de tuin die ook qua kosten bij u past.
Tip 4:
Een tuin moet aansluiten bij de leefomgeving en persoonlijke levensstijl. Laat je inspireren en stop tijd in het achterhalen van de gewenste sfeer en uitstraling. Kijk in bladen, bezoek modeltuinen of tuinbeurzen. Maak een moodbord. Een handig hulpmiddel zou hierbij Pinterest kunnen zijn.
Tip 5:
Maak een vlekkenplan. Hierin worden functies, loop- en zichtlijnen weergegeven met cirkels / ovalen / lijnen en tekst. Veel plekken worden door de situatie al bepaald. Het is bv logisch om een ontbijtterras in de ochtendzon te situeren. Probeer een goede vlakverdeling te vinden tussen de diverse onderdelen.
Tip 6:
Zorg voor een goede verhouding tussen de ‘dode materialen’, zoals verharding en het groen. Tuinen zonder groenbeleving leven niet. Wintergroene elementen geven structuur aan de tuin. Met beplanting kun je diepte creëren en de tuin seizoensbeleving geven.
Tip 7:
Maak duidelijke keuzes in tuinvormgeving en doe dingen in verhouding. Dit lijkt een open deur maar hier gaat het vaak mis. Zoek naar een juiste balans tussen beschikbare ruimte en gestelde doelen.
Tip 8:
Denk bij het maken van een schets- of tuinontwerp net 2d maar 3d. Probeer je ruimtelijk te verplaatsen in de toekomstige tuin. Als het basisontwerp goed aanvoelt, kan het beplantingsplan worden uitgewerkt.
Tip 9:
Bespreek je tuinontwerp met een professionele tuinontwerper. Deze kan bevestigen of het tuinplan goed in elkaar steekt of advies geven als er verbeterpunten zijn. Een doordacht tuinontwerp is de basis voor een succesvolle tuinaanleg.