Vang uw tuingeluk

Groen maakt gelukkig – Ontspanning in eigen tuin

Tuinbezitters die zich prettig voelen in zijn of haar eigen tuinomgeving voelen zich geaard, kunnen beter ontspannen, zijn socialer, zijn gezonder en zijn vaak fitter. Kortom, hun leven met beplanting is rijker en duurzamer.

De vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk zijn begrijpelijk en voor iedereen toepasbaar.

Ontdek de richtlijnen voor het creëren van tuingeluk

Bij het aanleggen of renoveren van een tuin is een duidelijk plan voor de invulling essentieel. De invulling van een tuin is heel persoonlijk en steeds vaker het verlengde van de woonruimte binnenshuis. Geen enkel plan is hetzelfde. Toch zijn er een aantal richtlijnen die aan de basis staan voor ‘tuingeluk’.

1
2
3
4
Leeftuin
1

Een goede verhouding tussen beplanting en verharding.

2

Een goede opbouw van volume van beplanting en opgaande elementen.

3

Bied de tuin wel voldoende privacy?

4

Past de mate van onderhoud bij de tuinbezitters?

Voorwaarde 1: zorg voor een goede verhouding tussen groen en verharding

Van nature hebben we een behoefte om ons te omringen met groen. Voor een goed gevoel is voldoende beplanting in de tuin dan ook essentieel. Tenminste 2/3 van het tuinoppervlak dient ‘groen’ te zijn. Hieronder valt ook een gazon of een vijver. Wanneer je bij mooi weer buiten zit, oogt een groene tuin gezelliger dan een tuin met veel verharding. Daarnaast biedt een groene tuin meer verkoeling bij warme zomerdagen. Ook is een groene tuin beter in staat om regenwater te verwerken dan een verharde tuin.

Voorwaarde 2: maak een goede combinatie van hoog en laag

Door te werken met zogenaamde ‘hoogte-elementen’ ontstaat een dieptewerking in een tuin. Door de dieptewerking lijkt een tuin groter en de hoogte-elementen zorgen voor sfeer en intimiteit. Denk hierbij aan beplanting als hoge struiken, bomen, hagen, hoge grassen of grootbladige vaste planten. Let hierbij wel op het vinden van een goede balans van voldoende zon / lichtinval.

Voorwaarde 3: zorg voor rust en privacy zodat u op uw gemak bent

In je tuin wil je graag genieten van privacy. Houd hier dan ook rekening mee bij de indeling van een tuin zodat voorbijgangers of buren geen inkijk hebben. Dit kan bijvoorbeeld met het plaatsen van een voldoende hoge haag, een begroeide pergola, klimopschermen, vormbomen of een losse haag van siergrassen.

Voorwaarde 4: behoed u voor meer tuinwerk dan u zou willen…

Als de tuin eenmaal is aangelegd, heeft deze verzorging nodig. Het is belangrijk om de plantenkeuze af te stemmen op de beschikbare tijd voor het onderhouden ervan. Ook bij weinig tijd voor onderhoud zijn er geschikte slimme keuzes.

Wilt u ook (nog) gelukkiger worden en tuingeluk ervaren? Met groen kunnen we het doen. Ik vertel u graag de mogelijkheden voor uw directe woonomgeving.

© Copyright 2018 - Tuinburo